Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΤΟΥ ΈΝΤΙΣΟΝ ΓΙΑΧΑΪ (21.02.2007)

Την πρώτη νύχτα του 2006 όταν γιόρταζαν σε όλη την Ελλάδα την αλλαγή του χρόνου, στο Ρέθυμνο σφαζόταν ένας άλλος μετανάστης, από το χέρι ενός άλλου Έλληνα ρατσιστή, ο οποίος είχε προσβληθεί από την «προκλητική» συμπεριφορά ενός μετανάστη που είχε «τολμήσει» να κυκλοφορεί με μπλούζα με την αλβανική σημαία. Ο 17 χρόνος μετανάστης είναι άλλο ένα θύμα του ρατσισμού των Ελλήνων απέναντι μας, καθότι το μόνο που έκανε, το μονό έγκλημα που διέπραξε ήταν να κουβαλάει την ταμπέλα του Aλβανού  μετανάστη.

    Το χέρι του «προσβεβλημένου»  Έλληνα πολίτη είχε οπλιστεί για πολλά χρόνια από το ξενοφοβικό κλίμα που διαπερνάει την ελληνική πραγματικότητα ,από την απραξία μας σε τέτοια περιστατικά στο  παρελθόν, από τις επιχειρήσεις «σκούπα» της ελληνικής αστυνομίας .Ήταν οπλισμένο από το γεγονός ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας και ως εργαλεία εκμετάλλευσης και μόνο, από το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, από την ρατσιστική πολιτική του ελληνικού κράτους εκφραζόμενη από τους μεταναστευτικούς νόμους. Το χέρι  είχε οπλιστεί, από την ανεύθυνη  και τροφοδοτούμενη ρατσιστικά, πρακτική των ΜΜΕ και από την αδικαιολόγητη και δυσανάλογη επιείκεια των δικαστηρίων απέναντι σε δράστες με ρατσιστικά κίνητρα,  ιδίως όταν αυτοί υπηρετούν στην ελληνική αστυνομία.

Όταν όλο αυτό το κλίμα έφτασε στο αποκορύφωμά του και ο ρατσισμός εξερράγη σε μια επιθετικότητα άνευ προηγουμένου στο Πογκρόμ της 4 Σεπτεμβρίου του 2004, πολλές πολιτικές ομάδες και τα ΜΜΕ έσπευσαν  να το καμουφλάρουν ενοχοποιώντας την «προκλητική» συμπεριφορά των Aλβανών μεταναστών. Τέτοιου είδους αντιλήψεις όχι μόνο εμποδίζουν την ομαλή ένταξή μας στην ελληνική κοινωνία  και σπέρνουν καχυποψία απέναντι στους μετανάστες, αλλά επίσης πυροδοτούν τις συχνές ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μας.

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2007 στην Κρήτη θα διεξαχθεί η δίκη του δολοφόνου που σκότωσε τον Έντισον Γιάχαϊ, αλλά όπως ξέρουμε η δικαστική εξουσία με τις αποφάσεις της, όχι μόνο δεν έχει κρατήσει αντικειμενική στάση απέναντι στους μετανάστες, αλλά τις περισσότερες φορές οι αποφάσεις αυτού του θεσμού ήταν ρατσιστικές. Η ευαισθητοποίηση και η αυτοoργάνωσή μας ως μεταναστών έχοντας την αλληλεγγύη αυτού του μέρους της  ελληνικής κοινωνίας  που μας συμπαραστέκεται, είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις όποιες ρατσιστικές επιθέσεις και να διεκδικήσουμε  μια ισότιμη συνύπαρξη στην Ελλάδα.

ΦΟΡΟΥΜ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα , Φεβρουάριος 2007

Spiro Trikupi 43, Eksraqia

E-mail: eshorg@yahoo.com
Tel/fax: 2108848173


Ηράκλειο

Την εσχάτη των ποινών επέβαλε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου στον 19χρονο Γιώργο Γ., ο οποίος τα ξημερώματα της πρωτοχρονιάς του 2006 κατακρεούργησε με 17 μαχαιριές τον 17χρονο Αλβανό Έντισον Τζαχάι, στο σπίτι του τελευταίου, στο Ρέθυμνο.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο χωρίς κανένα ελαφρυντικό και του επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, καθώς και ποινή φυλάκισης 28 μηνών για τις υπόλοιπες κατηγορίες (οπλοφορία, οπλοχρησία, διατάραξη οικιακής ειρήνης).

Και οι πέντε άλλοι κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση κρίθηκαν ένοχοι για την ίδια κατηγορία, αυτήν της απλής συνέργειας. Συνεπώς, για τους τέσσερις εξ αυτών -τον πατέρα του δράστη και τους τρεις φίλους- υπήρξε μερική ανατροπή του κατηγορητηρίου, καθώς παραπέμφθηκαν για άμεση συνέργεια. Η Βουλγάρα κατηγορούμενη αντιμετώπιζε εξαρχής την κατηγορία της απλής συνέργειας.

Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν είναι για τον πατέρα 21 χρόνια και 11 μήνες και για τους υπόλοιπους από 10 μέχρι 14 χρόνια.

Εκτός του δράστη, στη φυλακή οδηγήθηκαν ο πατέρας του και ένας από τους φίλους του, καθώς η έφεσή τους δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα.

news.in.gr  24.02.2007Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s